2. szám - július

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

            A Faluház panziójának pályázat útján történő felújítása lassan befejeződik, így 1-2 hét múlva akár birtokba vehetik a vendégek. Szeretnénk, ha Önök is megtekinthetnék a végeredményt, így terveink szerint a Falunapon nyílt napot tartunk.

            Talán Önök közül többen is örülnek annak, hogy az Árpád utca jobb oldalán, Dorn János csibetelepe mellett, egy önkormányzati területet zöldhulladék lerakó helyként működtetünk ősztől.

            Az önkormányzat alkalmazásában július 15-től, 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló 2 fő foglalkoztatására van lehetőség diákmunka keretében.

            Biztosan látták már Önök is, hogy a tájház előtt egy „táblát” készített Feledi Roland képviselő, teljesen ingyen. Sváb házból való oszlop mellett egy kis székelykapu is látható, mely a különböző nemzetiségek együttélését szimbolizálja és emellett arra is emlékeztet, hogy a tájházban székelyszoba is található.

            Az Erzsébet tábor második szezonja zajlik volt iskolánkban egész nyáron. Így meglehet, hogy az átlagosnál nagyobb a gyerekzsivaj, amely a közelben lakók zajtűrő képességét próbára teheti. Kérjük, legyenek toleránsak!

            Lakossági panaszt követően megvizsgálták a Közút Kht. szakemberei a Kossuth utcai árok állapotát a Hunyadi utca alsó kereszteződésénél. Még nem küldték meg írásos állásfoglalásukat, de minden valószínűség szerint, nem igényel beavatkozást a jelenlegi helyzet.

Friedrichné Fazekas Mária alpolgármester

EGYHÁZKÖZSÉGI HÍREK

Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján Koósz Roland és Csullagh Gábor admisszióját ünnepeltük a sombereki templomban. Az állandó diakónusi szolgálat felé vezető út egyik utolsó állomása ez a szertartás, amelynek keretében a diakonátusra készülőket hivatalosan is felveszik a jelöltek közé. Az állandó diakónusi szolgálatra 34 év feletti, megállapodott, nős férfiak jelentkezhetnek, akik harmonikus családban, szentségi házasságban élnek és házastársuk is támogatja őket a diakónussá válásban. Dr. Udvardy György püspök Úr prédikációja végén a diakonátusra készülőkhöz fordult: „Mindazok a gondolatok, törekvések, amelyek családjaitok életét meghatározzák, hozzájárultak ennek a döntésnek a határozott megfogalmazásához. Most, hogy az egyház közösségében örülünk, hogy vállaljátok a küldetést, egyértelműen azt akarjátok, amit az egyház ebben a szentségben ad és nem mást akartok szolgálni, mint az Istent, akinek az irgalmát felfedeztétek!”

Koósz Roland és Csullagh Gábor idén fejezi be tanulmányait a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben. A szentmise után a Művelődési házban közös vacsorára került sor a papsággal, illetőleg a 3 falu elöljáróival.

Húsvétot a szokásos módon ünnepeltük, újra a Rozmaring kórus tette színesebbé énekeivel a szentmiséket. Itt szeretném megköszönni a baldahin, illetve a lámpavivő fiataloknak a segítséget, illetve a Német Nemzetiségiségi Önkormányzatnak, hogy anyagilag hozzájárult a templom díszítéséhez.

Májusban Sombereken 2 palotabozsoki tanulónak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Dr. Udvardy György Püspök Úr.

Júniusban Sombereken 1 tanuló, Véménden 1 tanuló, illetve Mohácson 1 tanuló részesült az elsőáldozás szentségében.

Június 15-én elkészült a templom ajtó feletti csatornázás. Ezúton is köszönjük az IWCS Kft. dolgozóinak a gyors és szakszerű munkát, különösen Metz Gyurinak, aki még este 8 órakor is az állványon dolgozott. A munka összköltsége 400.000.- Ft-ot tett ki. 138.000.- Ft az adventi adományozásból került kifizetésre, amit ezúton is köszönünk minden kedves adományozó hívőnek! A fennmaradó részt az egyházközség pénztárából fizettük ki!

A templom bejárati ajtajának javítását Csibi Zoltán asztalos vállalta, hamarosan ez is elkészül, addig is szíves türelmüket kérjük!

Június 23-án, Úrnapján a szentmise utáni körmenetben újra az óvodás gyerekek, illetve az alsó tagozatos iskolások segédkeztek. A lányok virágszirmot szórtak, a fiúk zászlót vittek. Sajnos évről-évre kevesebb az iskoláskorú gyerek falunkban, ezért örülünk az ovisoknak is. Köszönöm elsősorban a szülőknek a segítséget, hogy elhozták gyermekeiket, így még szebbé téve az ünnepet! Köszönjük az asszonyoknak is, akik feldíszítették az oltárokat!

Június 30-án (vasárnap) de. 9.00 órakor igeliturgia keretében tartjuk Sarlós Boldogasszony ünnepét a Mária-kápolnánál. Buszok indulnak a buszmegállókból, illetőleg a faluvégi kereszttől reggel negyed 9-től. Idén is lesz véméndi fagyi, illetve mézeskalács. Reméljük idén is kegyes lesz hozzánk az időjárás, így szép környezetben, jó időben ünnepelhetünk a 3 falu híveivel együtt. Előre is köszönjük az Önkormányzatnak és a Palotabozsoki Zrt.-nek a hívek kiszállításához, és az út járhatóvá tételéhez nyújtandó segítséget, illetve az asszonyoknak, akik a kápolnát kitakarítják.

Július 6-án de. 10.00 órakor Pécsett a Székesegyházban Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök diakónussá szenteli Koósz Roland lelkipásztori segítőt. Az Önkormányzat és a Palotabozsoki Zrt. buszokat indít. Ezen a napon Sombereken, du. 17.00 órakor hálaadó szentmise lesz Koósz Roland diakónussá szentelése alkalmából, amely szentmisét Dr. Kajtár Edvárd plébános fogja celebrálni. Aki szeretne eljönni a diakónus szentelésre, kérem, hogy a sekrestyében jelezze szándékát Vera néninél vagy Németh Líviánál július 01-ig.

Mindenkit szeretettel várunk!

Szentmisék és igeliturgiák július hónapban:

július 07.        igeliturgia       10.30

július 14.        szentmise         8.30

július 21.        igeliturgia         9.30

július 28.        szentmise          9.30

Németh Lívia

KEDVES BOZSOKIAK!

Falunk egyik régi büszkesége volt a vasút, ami több generáción át munkát, megélhetést adott a helybelieknek. Sajnos már évek óta nem üzemel és minden az enyészeté lett, így az állomás épülete is. Hihetetlen módon teljesen szétlopott, lerombolt állapotba került. Néhány éve szerencsére az önkormányzat megvásárolta, a tető felújításával és a nyílászárók beüvegezésével elkezdték az állagmegóvást. Ez év elején sikerült elkezdenem és a napokban el is készültem az alsó szint belső felújításával. Ezekben a helyiségekben Vasúttörténeti Kiállítást tervezek megnyitni. Évek óta gyűjtögetek minden vasúttal kapcsolatos tárgyat, relikviát. A mostanra összegyűlt anyaggal elkezdtem a múzeum berendezését. Természetesen bővíteni mindig lehet, sok segítséget kaptam már eddig is, főleg vidékről, vasútbarátoktól.

A tárlatot szeretném mindinkább „helytörténeti” jellegűvé fejleszteni, melyhez az Önök segítségét kérném! Ha a családban, ismerősöknél volt vasutas dolgozó vagy éppen Ön is az volt, és bármilyen okmány (arcképes igazolvány, oklevél, kitüntetés, könyv, régi menetjegy) tárgy vagy ruha fennmaradt, örömmel fogadnám és a kiállítás dísze lehetne. Nagyszüleink büszkén viselték vasutas egyenruháikat, szerették a vasutat, óvták és szépítették a környezetét. A fennmaradt tárgyi emlékek megőrzésével szeretném megmenteni múltunk egy darabját, gazdagítani falunk látnivalóit.

Előre is köszönöm, ha bárki, bármivel segítségemre tud lenni!

Ludvig Károly

Köszönjük Karcsinak ezt a nemes és önzetlen vállalását, amely által mindannyiunk gazdagodhat. Kérjük, Önök is érezzék magukénak a gyűjtemény létrejöttét és segítsék terveinek megvalósulását!

Szerk.

ELKÖSZÖNÖK…

Amikor elvállaltam a Bozsoki Krónika szerkesztését, a Faluház, a Könyvtár és a Nyugdíjas Klub vezetését, tudtam, hogy eljön egyszer az a nap, amikor majd elköszönök munkatársaimtól, a falu közösségétől. Ez az idő most eljött. Ősszel elérem a 40 évi szolgálati időmet és élve a lehetőséggel, nyugdíjba vonulok.

Úgy gondolom, ez egy olyan fordulópont az életemben, ami magával hozza a korábbi időszakra való visszanézést - és, ha kicsit félve is -, de az előretekintést is a jövőbe.

Biztosan hiányozni fognak a kollégák, a Faluházba betérő lakosok, ismerősök, akikkel olyan jól el lehetett beszélgetni az aktuális tényekről, pletykákról, és egyáltalán saját magunkról.

Hiányozni fog egy – egy rendezvény szervezése, az azzal járó izgalom: el tud-e jönni a kiszemelt előadó, előadása fog-e tetszeni idősnek – fiatalnak egyaránt.

Sok örömet okozott a Nyugdíjas Klub vezetése, a közösen átélt élményekre szívesen fogok visszagondolni.

Hiányozni fog a könyvtári olvasók kérdése: „Klári, melyik könyvet ajánlod?”

Kicsit félve gondolok arra is, mivel fogom a hirtelen megnövekedett szabadidőmet eltölteni. De mindjárt meg is nyugszom: lesz mit csinálnom otthon is, a gyermekeimnél és az unokáim körül.

Köszönettel tartozom mindazoknak, akik a munkám során segítettek, bátorítottak és néha elismerték azt, amit tettem a falu, a közösség érdekében.

Kérem, hogy utódomat - Ritzl Melittát – fogadják szeretettel, segítsék őt a munkájában, ez mindenki közös érdeke is.

Ezen gondolatok jegyében köszönök el Önöktől, az aktív munkaévektől és lépek tovább életem egy új szakaszába.

Szeretettel: Péter Klára

Szeretettel meghívjuk Önt

2019. június 30-ára,

 a Sarlós Boldogasszony napi ünnepségre.

Program:

08.15 Buszok indulnak a buszmegállókból és a faluvégi kereszttől a Mária-kápolnához

09.00 Ünnepi szentmise a kápolnánál a Templomi Kórus közreműködésével

mézeskalács, fagyi

15.00 Mária napi hangverseny a templomban

Résztvevők:

 Rozmaring Kórus

 Magyar Dalkör

 Palotabozsoki Német Vegyeskórus

 Kátai Márk Richárd orgonán játszik

 Bóly Város Harmonika Zenekara

SPORT

NK ÉPÍTŐ Megyei II. osztály felnőtt futballcsapatunk 28 bajnoki meccsből 21 győzelmet, 3 döntetlent és 4 vereséget szenvedett, ezzel a bajnokságot a 2. helyen zárta. Ahogy minden dobogós bajnokság végét, ezt is egy közös nyaralással zárták le és eresztették ki a gőzt. Horvátországba utaztak 4 napra.
A felkészülést előreláthatólag júliusban fogják elkezdeni. 

Megye II. U19 csapatunknak nagy nehézséggel, de sikerült a 3. helyre érni és dobogósként befejezni a bajnokságot. Így idén nekik is érem lóg a nyakukban. Ők a Balatonhoz utaznak néhány napra.

ELŐZETES

A Falunapot 2019. augusztus 17-én tartjuk, hagyományosan, Szt. Rókus naphoz legközelebb eső hétvégén. Kérjük, szervezzék úgy a nyaralásukat, hogy községünk legnagyobb ünnepén részt vehessenek programjainkon.