4. szám

Önkormányzati hírek

A temetőben 2011. április 8-án végzett társadalmi munkán jó néhány lelkes, segítőkész lakos vett részt, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget. Ők az alábbiak: Bauer Józsefné, Daradics Antalné, Füredi Zoltánné, Hohmann Judit, Jordán József, Jordán Józsefné, Guszmann Ferenc, Guszmann Ferencné, Müller Józsefné, valamint az iskola 6. és 8. osztályos tanulói.  A társadalmi munkát megelőző napokban Müller Andrásné és Heilmann Józsefné (Hunyadi u.) kapált a temetőben, azt is köszönjük nekik. A ravatalozó takarításáért Fazekas Gézánénak és Rónai Józsefnének vagyunk hálásak. A falu végén, a Kossuth és Petőfi utca elágazásánál Cseke Zoltánné és Bíró Andrásné tette rendbe a virágágyást már nem először, előtte pedig Galambos Jakabné kertészkedett. A Petőfi utca végénél lévő kereszt körüli ágyást Jókuti Sándorné gondozza már hosszú évek óta. A faluvégi kereszt környékét a Pettermann család ápolja. A kopjafák körüli területet Barabás Antalné szépíti már sok-sok éve. Mindannyiuknak és még azoknak is köszönjük a lelkes, kitartó tevékenységet, amellyel hozzájárulnak a község szép, virágos megjelenéséhez, akiket név szerint nem említünk (Ezt kérem nézzék el nekünk!). Mindenkinek köszönjük a lelkes, kitartó tevékenységet, amellyel hozzájárulnak a község szép, virágos megjelenéséhez. Itt szeretném megjegyezni, hogy idén is benevezünk a „Virágos Magyarországért” mozgalomba, amely idén a házak előtti kertek virágosítása mellett kiemelt figyelmet fordít a lakóhely központi terének ízléses, virágos megjelenésére. Kérem Önöket, hogy az eddig megszokott színvonalon telepítsék be utcai előkertjüket szép növényekkel.
Az önkormányzaton a nyugdíjba vonult Hellebrand János helyét Bajnáczki Péter nyerte el. Örülnünk kell, ha az önkormányzati területeket rendben tudjuk tartani az erősen megfogyatkozott dogozói létszámmal, ezért kérem, ne vegyék rossz néven, de bér-fűnyírást nem tudunk vállalni.
Rendszeresen kaptunk jelzést arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek Önök a hasznavehetetlen holmijaikkal. A képviselő-testület a ház körül keletkező, kukába nem rakható hulladék eltávolításával kapcsolatban az alábbi helyi rendeletet alkotta meg: a megfelelő védőtávolságokat és óvintézkedéseket megtartva, felügyelet mellett, minden hét péntekén 8:00-16:00 –ig lehet elégetni fölöslegessé vált, éghető dolgaikat. Kérjük, tartsák be a kérésünket, hogy a tűzveszély elkerülhető legyen.
Kedvező elbírálásban részesült végre a Duna-Mecsek Alapítványhoz 2009-ben benyújtott pályázat, amely a volt Bölcsőde és a Liget felújítására vonatkozik. Bár még hivatalos értesítés nem érkezett, reméljük, hogy ebben az évben megtörténhet az épület felújítása és az ősz folyamán pedig új örökzöld növényekkel telepíthetjük be a ligetet és még egy sétányt is kialakíthatunk.

Friedrichné Fazekas Mária polgármester

Iskolai hírek

A 2011. március 26-án rendezett Bozsik-tornán Horváth Kevin 3. osztályos tanuló gólkirály lett.
Április 8-án német versmondó versenyt tartottak Mohácson. Iskolánkat Kamerer Martina és Schipp Nikolett képviselte. Felkészítőjük Becze Dóra volt. Nem jutottak a dobogó első három fokára, de ügyesen szerepeltek.
Április 9-én Pécsvárad rangos eseménynek adott otthont. A városban rendezték a Német Nemzetiségi Fúvószenekarok Országos Találkozóját. A zeneiskolás tanítványaink közül négyen vettek részt a versenyen, ahol első helyezést értek el.  A zenekar tagjai voltak: Lichtmesz Éva, Schipp Dominik, Kerner Kevin és Steiner Patrik.
Április 15-én Dunaszekcsőn az Ákos Jánosné vers- és prózamondó versenyen is szerepelt néhány tanulónk, akik itt is helytálltak. Jordán Blanka 5., Csibi Patrik 1. helyezést ért el. Blanka felkészítője Kernerné Flódung Gabriella, Patriké Nyírőné Csibi Margit volt.
Április 18-án Dunaszekcsőn társulási atlétikai válogatóverseny volt. A gyerekek 4 korcsoportban mérték össze erejüket. Jordán Dalma, Kerner Tamara, Koller Adrián, Gallo Felícia, Horváth Dávid 1. helyezést, Horváth Kevin, Szalona Dzsenifer, Kohl Krisztofer, Lichtmesz Vivien 2. helyezést, Babos Vince, Linder Barbara 3. helyezést, Schipp Nikolett, Leib Ákos, Jókuti Bernadett 5. helyezést és Leib Dominik 6. helyezést ért el. Felkészítőik Komliné Holocsi Ildikó és Mártonné Juhász Edit voltak. A társulásból korcsoportonként és nemenként 6 fő jutott a SÁIÓ válogatottba, akik a májusi városi atlétikai versenyeken képviselhetik a társulás iskoláit.
Minden tanítványunknak és kollégánknak gratulálunk a szép eredményekhez, és további sikereket kívánunk!

Guszmann Józsefné igazgató

XIV. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Verseny Palotabozsokon

2011. április 16-án Palotabozsokon került megrendezésre a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége megbízásából a XIV. Sebestyén Ádám Székely Mesemondó Verseny.  Mikor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a verseny költségét a Magyar Dalkörnek kell előteremteni, a vállalkozók, és egyéb támogatók segítségét kértük.
Összesen 73 jelentkező, köztük 4 erdélyi versenyző mondott mesét a délelőtti elődöntőkön, 5 helyszínen. A finom ebéd után - melyet Erőss Béla vezetésével a dalkör asszonyai készítettek - a faluházban szerepelt a 22 továbbjutó.
A gála műsorát helyi csoportok műsora és a hangszeren játszó diákjaink színesítették. Köszönjük nekik az igényes előadást! A hangosítást Steiner Ferenc vállalta, akinek jóvoltából minden szó tökéletesen, tisztán hallatszott.
A versenyen a palotabozsoki nevezők kiemelkedő eredményt értek el. Az I. korcsoportban Csibi Patrik 2. helyezést ért el, Bereczki Bálint pedig különdíjat kapott. Csernik Adrián a II. korcsoportban 1. helyezett lett. Gratulálunk nekik!
A búcsúzásnál vendégeink elismerésüket fejezték ki az összefogásért, a nívós rendezésért. Ezt az elismerést és köszönetet szeretnénk továbbítani pártfogóinknak, akik nélkül ez a csodálatos élményt nyújtó nap nem jöhetett volna létre!
Támogatóink: Palotabozsok Község Önkormányzata, Német Kisebbségi Önkormányzat, Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése, Palotabozsoki Polgárőrök Egyesülete, Palotabozsoki Mezőgazdasági Zrt., Európai Kádárok Kft., Bát-Grill Kft, Pa-Bo-Fém Kft., Mohácsi Takarék Bank Zrt., Agroalk-7 Bt., Zegnál Bt., IWCS-VERITAS Kft., Erőss Béla, Steiner Ferenc, Csernik Róbert, Kiss István és Kiss Istvánné, Dr. Borbáth Ilona, Friedrich József, Obert Autószerviz Bt., Kovács és Kovács Kft., Csibi Géza, Ginter József, SÁIÓ és AMI Palotabozsoki Tagiskola és Tagóvoda.
Még egyszer köszönjük segítségüket!

Nyírőné Csibi Margit, a Magyar Dalkör vezetője

Baba-mama rovat

Az április 2-án megrendezett babaruha börze nagy sikert aratott, ezért előre láthatólag ősszel is megszervezzük. (Ha felnőtt ruha börzére is lenne igény, várom a jelzéseket és az ötleteket.) 
Az iskolában elvégeztem a tavaszi állapotfelmérést. A gyermekek egészségi állapota kielégítő. Ami aggodalomra adhat okot, azok a mozgásszervi problémák, a gyermekek 90%-ánál találtam lúdtalpat (pes planus). A nem megfelelően megválasztott gyerekcipők viselésének eredménye a lúdtalp. A lúdtalp következményei a bokasüllyedés, térdfájás, kalapácsujj. A fiatalok cipői nagyon divatosak, de sajnos többsége nem egészséges. Passzív védelemre jók a különféle talpbetétek, hasznosak a beépített talpbetétes sportcipők is, de amivel ténylegesen eredményt lehet elérni, az a lábtorna. A lábtorna célja a boltozatot tartó izmok megerősítése. Várok minden fiatalt, akinek lúdtalpa van, szerdánként 17:00-tól a tornaterembe játékos lábtornára. (A heti egy alkalom mellett nem elhanyagolható a napi 5-10 perces otthoni lábtorna.)
A gyerekekkel elsősegélynyújtó versenyre készülünk, ezért minden hétfőn 16:00-tól alap elsősegélynyújtó tanfolyam van az iskolában.
Várok minden 0-3 éves babát és anyukáját a baba-mama klubba, amit minden hónap második keddjén 17:00-tól tartunk az iskola melletti játszótéren. A következő május 10-én 17:00 órakor lesz.

Hohmann Judit védőnő

A nyugdíjas klub hírei

Húsvét előtt Szabó Ildikó, a református lelkésznő tartott a nyugdíjasoknak egy előadást, amelynek témája a húsvéti liturgia és szokásrendszer volt.
Május 5-én készül a csapat az azt követő héten, május 11-én sorra kerülő kistérségi Nyugdíjas Találkozóra, amelyet Mohácson tartanak.

Egyéb hírek

A könyvtár némileg új nyitva tartási időben várja az olvasni szeretőket, mivel április 1-től Hohmann Judit vette át a könyvtár vezetését. Társadalmi munkában (ingyen), a védőnői tevékenysége mellett végzi ezt a munkát, nagy lelkesedéssel.
Május 1-jén Marázára, majálisra invitálták a Német Énekkart, az iskolai tánccsoportot és a Magyar Dalkört. Ezért az Anyák napi ünnepség megtartása elég komoly fejtörést okoz. Nagy valószínűséggel vasárnap, a szentmise után a templomban emlékezünk meg az édesanyákról és nagymamákról.

Friedrichné Fazekas Mária polgármester

Sporthírek

  A felnőtt futball csapat jelenleg a 10. helyen áll a bajnokságban. Áprilisi meccseredmények: Palotabozsok-Bicsérd: 2-5 (Góllövők: Dunkel, Horváth), Palotabozsok-Somberek: 1-2 (Góllövő: Bátai), Palotabozsok-Görcsöny: 0-3, Majs-Palotabozsok: 2-1 (Góllövő: Magyar) (Edző: Takács Ferenc) Következő mérkőzés: Palotabozsok-Nagyárpád május 1-jén 17 órakor. Reméljük, hogy a folytatás sikeresebb lesz, és újra győzelmekkel szórakoztatnak bennünket vasárnaponként! 
Az U19-es csapat legfrissebb eredményei: Egerág-Palotabozsok: 0-1 (Góllövő: Bősz), Palotabozsok-Borjád: 2-0 (Góllövő: Bősz (2)), Palotabozsok-Nagyárpád: 0-1. (Edző: Németh Zsolt)
Hajrá Bozsok!

dr. Dávid Sarolta

Bozsoki helyzetkép a II. világháború idején

2010-ben a Bozsoki Krónika néhány számában már közöltünk részleteket Gungl Ferenc, falunk szülötte, ma Szakcson élő nyugdíjas pedagógus visszaemlékezéseiből. Most újra lehetőség adódott arra, hogy egy újabb rész bekerülhessen a memoárból, melynek címe:

A légitámadások ideje

A front egyre közeledett országunk felé. A templomunk két középső harangját elvitték beolvasztani. Egyre erősödött a községben a gyűlöletkeltés. A zsidó családokat már elhurcolták a gettókba Pécsre. A boltjaikban lévő árut licitálták, a házakban lévő holmijaikat széthordták. Erősödött a Volksbund, gyűléseket tartottak, több hetes továbbképzéseket, szemináriumokat. Délben haza sem mehettek a férfiak, a feleségek hordták az ebédet. Olyan túlkapásokat csináltak, hogy a házuk déli bejárati pillérjére a jelvényüket ráfestették. De volt olyan ház is, melynek új tetejére más színű cseréppel kirakták az SS jelvényt. A német tüzérek ágyúit a társzekerekkel a már említett gesztenyefasor és a plébánia kerítése között tárolták. A lovakat a Spitzer zsidó kereskedő házánál, s itt volt a konyha is. A katonák házaknál voltak elszállásolva, a lovak egy része is. Nem válogatták meg a helyet. Így nálunk is egy hadnagy és csicskása volt egy lóval és öszvérrel, annak ellenére, hogy mi a „Hűséggel a Hazához” mozgalom tagjai voltunk, mely a Volksbund ellensúlyozására jött létre. A Magyarországon élő német kisebbség egy részét sikerült megnyerni a Hitleri nemzetiszocializmus javára. Köszöntésük is „Heil Hitler” volt. A vezető lakásának ajtajára az volt kiírva: „Wenn kommst herein, soll dein Gruss Heil Hitler sein”. Akik magyar nemzetiségűnek vallották magukat, különböző megtorlásoknak voltak kitéve. Pl.: nővéremet és barátnőjét, akik kerékpároztak, tojással dobálták. A bocskai sapkámról rendszeresen letépték a magyar címeres jelvényt, fürdéskor víz alá nyomták fejemet stb. A kiképzésben résztvevő önkéntesekkel egy fiatal hadnagy rendszeresen kitolt. Ha nem tudták megcélozni a kerékpáron közlekedő szerelmét, büntetésként az ágyú repeszfogója alatt kellett a patak felé kúsznia, az országúton keresztül a híd felett a patakba jutnia, abban megfordulnia, majd visszakúszva jelentést adnia a parancs végrehajtásáról. Rövid időn belül tiszta ruhában megjelennie. El is határozták ezek a pocakos katonák, hogy ez a hadnagy lesz az első hősi halottja az egységüknek, ha a frontra kerülnek.
Az állomás feletti földekről már Jugoszlávia felett látni lehetett éjjel a világító ágyúlövéseket. Öregapám megkérdezte a nálunk elszállásolt hadnagytól egy alkalommal, hogy mik azok a rakétaszerű villogások. Azt mondta, hogy a legkorszerűbb orosz fegyverek, sorozatlövők, „sztálinorgonák” lövései.
Mi gyerekek a házunk előtti szederfa alatt fekve figyeltük a légitámadáskor a bombázókat, amelyek 3-5-ös csoportban repültek. A legközelebbi légvédelmi ütegállás a mohácsi Duna-partnál volt, az országút mellett, innen szokták a támadások alkalmával a bombázókat lőni. Bozsok felett repültek, akár Pécset, akár Baját bombázták. Egy alkalommal Pécs felé húztak, amikor egy gép kivált a csoportból, s visszafordult Bozsok felé, ahol éppen a tüzérek kiképzése folyt. A gép lövést kaphatott, a teher egy részét a falu nyugati határában engedte le, egy bomba erejéig (a tejcsarnokkal szembeni közben), a második dűlőben robbant az út mellett. Akkora tölcsért csinált, hogy egy lovas kocsi meg tudott volna benne fordulni. A gép Szűrnél esett le, a pilóta kiugrott, s Sombereknél fogták el a civilek és csendőrök.
Egy másik támadás alkalmával, szintén szokott helyünkön figyeltük, községünk felett fordultak kelet felé, Baja irányába, 1944 nyarán. Ekkor bombázták a Duna hidat. Láttuk, hogy a gépek faránál villogás történt, s azt követően éreztük a föld rezgését. Ez időben a Dolina feletti, Leperd puszta területére esett be egy ejtőernyős amerikai pilóta, s oly szerencsétlenül, hogy a hasa az akácfa tetejébe fúródott, körülötte pedig rengeteg csokoládé volt (hogy több napra elegendő kalóriája legyen).

Gungl Ferenc

Ezúton is sok szeretettel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat a következő verssel:

Nagy Ferenc: Édesanyám

Van egy szó, van egy név ezen a világon,
Melegebb, színesebb, mint száz édes álom.
Csupa virágból van, merő napsugárból.
Ha ki nem mondhatod, elepedsz a vágytól.
Tisztán cseng, mint puszták estéli harangja,
Örömében sír az, aki e szót hallja.
Ártatlan kisgyermek, csöpp gügyögő hangja,
Amikor gőgicsél, mintha volna szárnya.
Amikor a szíved már utolsót dobban,
Ez az elhaló szó az ajkadon ott van.
Mehetsz messze földre, véres harcterekre,
Ez a szó megtanít igaz szeretetre.
Bánatban, örömben – ver az Isten vagy áld,
Hogyha elrebeged, már ez is imádság.
És ha elébed jön könnyes szemű árva,
E szóra felpattan szíved titkos zárja.
Drága vigasztalás ez a szó, ez a név,
Királynak, koldusnak menedék, biztos rév.
Te vagy legboldogabb, nem gyötörnek gondok,
Ha keblére borulsz és el kinek mondod?
S ha szomorú fejfán olvasod e nevet,
Virágos sírdombon a könnyed megered.
Van egy szó, van egy név, valóság, nem álom,
Nekem a legdrágább ezen a világon.
Ez a legforróbb szó, az én legszebb imám,
Amikor kimondom: anyám, édesanyám.