2. szám

Önkormányzati hírek

    A tél folyamán az Önök által igényelt, rászorultság alapján odaítélt „szociális tűzifát” mindenki rendben megkapta, az elszámolás az állam felé megtörtént.
    Amint már említettük, március 1-jétől 6 ember dolgozhat a volt állomás épületének felújításán. Március 15-étől pedig 14 dolgozó foglalkoztatására nyílik lehetőség, akik sertéstartással valamint zöldségtermesztéssel töltik majd munkaidejüket.
    A képviselő-testület ezen a héten dönt az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről. Igyekszünk minden eddig vállalt kötelezettségünket a jövőben is finanszírozni a kötelező feladatainkon felül. Természetesen a bevételeink szabják meg a tervezhető kiadásainkat, és mindannyian jól tudjuk, hogy az állam támogatása drasztikusan csökken már évek óta.

Friedrichné Fazekas Mária, alpolgármester

A palotabozsoki iskola hírei

Az elmúlt félévben iskolánk tanulói 4,7-es magatartási, és 3,75 szorgalmi átlagot értek el. A tanulmányi átlag 4,0 lett. Jeles és kitűnő tanuló nem volt. A tantárgyi dicséretek száma 1, egyéb teljesítményért 17 dicséretet kaptak a gyerekek. A hiányzások száma elenyésző, 0,7 nap/fő. Az első félévben a 90 tanítási nap alatt 27 olyan program, vagy rendezvény volt, amelyen az iskola közössége aktívan részt vett. Ez azt jelenti, hogy majdnem háromnaponta adódott újabb feladat. Ezek közül néhányat említek, hiszen ezek nagy részéről már korábban is beszámoltunk. Színházlátogatások, társiskola megkeresése, továbbképzések, versenyek zajlottak az elmúlt hónapokban.
A második félév további feladatokat jelölt ki számunkra. Az iskolások sok szeretettel várták a nagycsoportosokat egy közös farsangi mulatságra. Február 13-án került sor a programra. A jelmezes felvonulás után közösen énekeltünk, táncoltunk, meghallgattuk az óvodások verseit. Játékos feladatokat oldottak meg a gyerekek közösen. Sikere volt a páros játékoknak. Az első feladatban meg kellett nevettetni a párunkat. Ez a mókás feladat megmutatta, milyen sok jó ötlettel rendelkeznek a gyerekek. Ezután párba álltunk, és amikor a zene elcsendesült, a tanító néni egy testrész nevét kiabálta be. A pároknak az elhangzott testrészeiket kellett összeérinteniük. Végül madzagra kötött pereceket kellett minél gyorsabban megenni. Ekkorra már nagyon vidám volt a hangulat. A foglalkozás végén játékokat készíthettek a gyerekek. Neumeiszter Hilda gipszfigurákat öntött, amiket a gyerekek kifesthettek. Ez a tevékenység nagyon népszerű volt, de néhányan készítettek papírbohócokat is, sokan pedig farsangi maszkokat színeztek. Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk együtt. Úgy döntöttünk, hogy még több alkalommal szeretnénk együtt játszani az ovisokkal. Márciusban akadályverseny, huszárjáték formájában közösen tartjuk nemzeti ünnepünk megemlékezését, majd egy nyílt nap formájában közös iskola-kóstoló foglalkozásra várjuk a gyerekeket és szüleiket is.

A nemzetiségi farsangra Neumeiszter Hilda vidám jelenetet tanított a gyerekeknek. „Amikor felöltözöm” volt a színdarab címe. A gyerekek nagy izgalommal készültek, hiszen németül adták elő a verses történetet. Gratulálunk a szereplőknek és a kollégának is.
A budapesti Gyengénlátók Általános Iskolájának utazó pedagógusa szakmai látogatást tett iskolánkban, és elismerően nyilatkozott az itt folyó munkáról. Nagyon örültünk a pozitív visszajelzésnek.
Két nagy feladat vár ránk a következő napokban. Minden tanulónk készül a Dunaszekcsőn megrendezésre kerülő Ákos Jánosné vers- és prózamondó versenyre. A megmérettetésre március 6-án kerül sor. Március 9-án rendezzük a „Csiki Vincéné Megyei Szépolvasási Emlékverseny”-t. Ezzel a versennyel is próbáljuk öregbíteni községünk és iskolánk hírnevét.

Guszmann Józsefné, igazgató

„Itt a farsang, áll a bál…’Február 14-én a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében fánksütéssel egybekötött műsoros délutánon vehettek részt az érdeklődők. A rendezvényt a Blaskapelle Boschok ifjúsági zenekar nyitotta meg, majd az óvodások és iskolások vidám, jelmezes farsangi összeállítása következett. A Nyugdíjasklub a Valentin nap, a Német Énekkar egy énekkari próba hangulatát vitte színpadra tréfás ötletekkel. A Magyar Dalkör „zombi”tornát tartott egy idősotthon lakóinak.
Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a szervezést, a fellépő csoportoknak pedig, hogy ismét sok energiát fektettek abba, hogy egy szórakoztató műsort varázsoljanak a színpadra.

Egy óra a könyvtárban

Február 17-én könyvtári foglalkozásra érkezetek az óvodások a Faluházba. A könyvtári állományban lévő mese DVD vetítése után kicsiknek szóló könyveket válogathattak, nézegethettek. Célunk, hogy egy-egy ilyen foglalkozás után minél több gyerek a szülőjével térjen vissza a könyvtárba, hiszen az olvasóvá nevelést nem lehet túl korán elkezdeni. A Csorba győző Könyvtárral kötött szerződésnek köszönhetően folyamatosan bővül a könyvtári állomány, a gyereknek, fiataloknak, felnőtteknek szóló könyvek mellett folyóiratok is olvasóink rendelkezésére állnak.

Péter Klára, művelődésszervező

FELHÍVÁS

Tisztelt palotabozsoki lakosok!

A Polgárőr Egyesület 2003-ban alakult. Az első években kitűnően működött az egyesület, sokszor jártak a tagok járőrszolgálatba és a falu rendezvényein rendszeresen ellátták és ellátják a biztosítási feladatokat. Megyei és országos szakmai polgárőr versenyeken nagyon előkelő eredményeket értek el. Ez a lendület az utóbbi időben sajnos alábbhagyott. Ennek ellenére az egyesület pályázatok útján a falut többször is segítette.
Szeretnénk a Polgárőr Egyesületet megújítani, ezért tisztelettel kérjük a lakosságot, - aki szeretné segíteni a munkánkat és szívesen belépne az egyesületbe, nemtől és kortól függetlenül,– illetve az egyesületi tagokat, hogy jöjjenek el a soron következő közgyűlésünkre!
Időpont: 2015 március 14 (szombat) 18:00 óra
Helyszín: tűzoltó szertár

A Polgárőr Egyesület nevében: Kerner Ferenc  

VÁLTOZÁSOK AZ EGYHÁZKÖZSÉG ÉLETÉBEN

Tisztelt Palotabozsokiak!

Egy görög filozófus, Parmenidész szavai szerint: „Minden változik.” Ezt az igazságot napjainkban sok helyen megéljük, hol örömmel, hol egyszerűen elszenvedve a változást.
A változás most a Palotabozsoki Egyházközség életét is elérte, hiszen a paphiányra való tekintettel dr. Udvardy György megyéspüspök úr 2015. január 1-től a palotabozsoki plébániát, mint önálló jogi személyt megszüntette, és a sombereki plébániához kapcsolta.
Ez a változás valójában a következőket jelenti:

Közös anyakönyvvezetést: Ez a palotabozsokiak mindennapi életében semmilyen változást nem jelent, hiszen Líviával továbbra is helyben intézhetik ügyeiket. Tehát temetések, keresztelők, esküvők bejelentése, anyagiak rendezése, igazolások, keresztlevél kiadása továbbra is Bozsokon történik.
Közös pénztárkönyvvezetést: E változás azt jelenti, hogy mivel a plébánia vezetése Sombereken van, ezért a könyvelést is ott kell végezni. Mindez azt a változást hozza a mindennapokban, hogy hamarosan új bankszámlát nyitunk, melyre átkerül az egyházközség minden pénze, és erre az új bankszámlára tudjuk fogadni az éves egyházközségi hozzájárulásokat is. Ezért, ha meg lesz az új számla, mindazoknak, akik megbízással fizetik a hozzájárulást, be kell menni a takarékba és az új számlának megfelelő bankszámlaszámra kell új megbízást adniuk. Az új bankszámlaszámról hamarosan tájékoztatjuk Önöket. Itt szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy befizetéseik a sombereki, és a görcsönydobokai pénzektől teljesen elkülönülnek, külön kódszámok alatt kerülnek könyvelésre, a közösség a saját pénzéből egyetlen forintot sem fog elveszíteni. A változás az eddig is közösen viselt kiadásokon túl semmilyen többlet kiadást nem jelent. Itt szeretném említeni, hogy a Képviselőtestület döntése értelmében a Sombereki Plébánia területén (Somberek, Palotabozsok, Görcsönydoboka) az egyházközségi hozzájárulás mértéke 2015. január 1-től megváltozott. Az eddigi 3500 forintról 4000 forintra módosult. A változás legfontosabb oka, hogy az idei évtől az egyházmegyei központi járulék mértéke jelentősen megemelkedett, melynek kigazdálkodásához szükséges volt az egyházközségi hozzájárulás mértékének módosítása. A hozzájárulás természetesen az egész év folyamán, több részletben is megfizethető.

Kedves Palotabozsokiak! Itt szeretném megköszönni, hogy az elmúlt évben is támogatták és segítették az egyházközség munkáját. Azon leszünk, hogy a változás a hétköznapokban semmilyen kellemetlenséget ne okozzon Önök számára. Megértésüket megköszönve, kívánom a Jóisten áldását életükre, családjukra.

Koósz Roland, lelkipásztori munkatárs

Kedves Nénik és Bácsik!

Szüleink és az óvó nénik Nőnapi bált szerveznek, aminek bevételét az udvari játékaink (EU előírásoknak megfelelő hinta) korszerűsítésére szeretnék fordítani.
Ezúton meghívunk Benneteket
2015. március 7-én, este a Palotabozsoki Faluházba a Nőnapi bálra.
Zene: Diamant
Belépő: 1 000 Ft
A bálban büfé és tombola is lesz.
Ha a bálba nem tudsz eljönni, de mégis támogatni szeretnéd az ovisokat, szívesen elfogadjuk bármilyen felajánlásodat.
Köszönünk minden támogatást!
A bálban pedig érezzétek jól magatokat!
A bozsoki óvodások

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS

Március 20. /péntek/ 19. óra
Lili bárónő
operett előadás a mohácsi Kossuth Filmszínházban
Jegy: 3500 Ft
Jelentkezni lehet: Péter Klára /Faluház/ 30-617-3820
Határidő: február 28.

 

 

KÖZELGŐ NŐNAP ALKALMÁBÓL A KÖVETKEZŐ VERSSEL KÖSZÖNTJÜK NŐI OLVASÓINKAT

A nő dicsérete

Ragyogj, mert szeretetre születtél,
mert az élet hordozója lettél.
Ragyogj, mert érzelmek élnek benned,
értelmet adva az életednek.

Ragyogj, hogy erőt sugárzó lényed
szülője lehessen a reménynek.
Ragyogj, mert a közöny sivársága
nem vethet árnyat a napsugárra.

Ragyogj, mert szép vagy és ragyognod kell!
Mert lelkedben rejtetett csillag tüzel.
Ragyogj, mert isten üzenete vagy!
Szebb lesz tőled a világ, s boldogabb!

B. Radó Lili