8. szám

Önkormányzati hírek

Az önkormányzat által benyújtott ún. „Vis major” pályázat révén 17 millió Ft-ot nyert településünk. Az egykori vasút felé vezető út jobb oldalán lévő pincék közötti és fölötti partoldal megerősítéséhez, és ugyanott vízelvezető árok kiépítéséhez kapunk támogatást, melyhez szükség van némi önerőre is. Mindenképpen örvendetes, hogy végre megoldódik a partoldal ügye.
Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy az önkormányzat által elszállíttatott és
lerakott építési törmelék mellé ne hordjanak szemetet, hiszen településünk közigazgatási területén tilos szemetet elhelyezni. A hulladék csupán átmeneti jelleggel került oda, Önök viszont véglegesen rakták le szemetüket.
Újra közeledik a falunap. Várhatóan sokan látogatnak községünkbe erre az alkalomra. Kérjük Önöket, hogy az eddigi évek gyakorlatához hasonló módon tegyék rendbe szűkebb, vagy tágabb környezetüket. Ha tehetik, a nem lakott ingatlanok szomszédai fogjanak össze, és próbáljanak munkamegosztással rendet és tisztaságot teremteni Higgyék el, adni sokkal jobb, mint kapni. Kis ráfordítással lelket erősítő, önbizalmat növelő, szemnek-szívnek gyönyörködtető eredményt lehet elérni ily módon. Persze az önkormányzat emberei is igyekeznek minél több helyre eljutni, de lássuk be, az ő helyzetük sem könnyű. Vannak emberek, akik arra „utaznak”, hogy mások oldják meg a problémáikat. Kérem ne ezt a „politikát” válasszák.
Vegyenek minél többen részt a falunapi programokon és éljenek az előzetes jelentkezés alapján felkínált ingyenes vacsora lehetőségével!
Kívánom, hogy idén is találjanak kellemes szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket falunapunkon!

Friedrichné Fazekas Mária, alpolgármester

„Újra együtt a 3 falu!”

Július 04-én, délelőtt kezdetét vette a harmadik családnap. Az időpont tökéletesnek bizonyult mind a 3 falu lakóinak, akik benépesítették a sombereki horgásztavat. Palotabozsoki, sombereki és görcsönydobokai családok, baráti társaságok vettek részt a délutánig tartó közös programon. Idén Palotabozsokról több mint 60 fő jelentkezett. Külön öröm volt, hogy nagyon sok szülő pici babájával jött el a rendezvényre.


Minden csapat megkapta a menetlevelet, amire ráírták a csapatnevüket és indulhattunk az állomásokra a pontszámok begyűjtésére. Újra 5 állomáson keresztül bizonyíthattuk tudásunkat és ügyességünket. A feladatok megoldásában mindenki részt tudott venni, a gyerekek és a nagyszülők is. Idén babbal kapcsolatos feladatokat kaptunk. Az 1. állomáson történelmi kérdések voltak. A 2. állomáson babszemeket kellett egyik oldalról a másikra átvinni egy pici kanálban. Ez a feladat a gyerekeknek kedvezett. A 3. állomáson az „Égig érő paszuly” című mesét kellett kirakni puzzle-ból. A 4. állomáson babfajtákat kellett felismernünk. Végül az 5. állomáson a „Miatyánk…” imádságunk többféle idegen nyelven volt leírva, amit fel kellett ismernünk. Plusz pont járt azért, ha németül is elmondtuk az imádságot, ami természetesen sikerült a bozsoki csapatnak. Nagyon jók voltak a feladatok, ügyes volt a bozsoki csapat, újra mi lettünk az elsők, aminek nagyon örültünk! A vetélkedő végére elkészültek a finom babgulyások. Idén Trapp Józsi vállalta, hogy a bozsoki résztvevőknek megfőzi az ebédjét, amivel végül a főzőversenyen 1. helyet szerzett. Köszönjük és gratulálunk Neki! Ebéd után Roland megáldotta a családokat. Ez a nap is kedves emlék marad, jövőre várjuk a folytatást!
„A boldogság nem hullik az égből. A boldogságért küzdeni kell! A boldogságnak sokszor nagy az ára, s az ember nagyon lassan éri el. Csak az lehet az életben boldog, akiben a szeretet benne él, aki megtalálja élete célját, aki szüntelenül hisz és remél.”
Július 19-én, a szentmise végén elbúcsúzott a hívektől Lovász Zsolt káplán Úr, mivel a Püspök Úr Paksra helyezte augusztus 1-i hatállyal. Köszönjük neki, hogy két évig itt volt közöttünk, a továbbiakban nagyon jó egészséget kívánunk, Isten áldása kísérje továbbra is.
Az augusztus 2-i szentmisén mutatkozott be Dallos Tamás káplán Úr, akit Pécsről helyezett Mohácsra Püspök Úr. Ezután Ő fogja kéthetente tartani a szentmiséket. Fogadják Őt is szeretettel, egyben imádkozzunk a plébánosok védőszentjéhez, hogy kísérje védelme alatt lépteit, hogy a katolikus hitet Palotabozsokon, szolgálatán keresztül elmélyítse.

Németh Lívia

A Magyar Dalkör hírei

A Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége idén ismét megrendezte a „Bukovinai Találkozások” fesztiválját Bonyhádon. A dalkör július 31-én a 3 napos program megnyitóján vett részt. Viseletben énekeltünk a Bonyhádi Művelődési ház színpadán. Odajutásunkat az önkormányzat és Takács László sofőri ténykedése biztosította, melyért ezúton is köszönetet mondunk.
Augusztus 2-án a fesztivál „Szomszédolás” címen a külföldről érkező csoportokat a szövetség településeire irányítja, ahol felléphetnek, és egy vacsorával kedveskedhetnek a vendéglátók.
Palotabozsokra az Erdélyből érkező Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület 27 tagja érkezett.
Csernakeresztúr Erdélyben, Hunyad megyében Déva és Vajdahunyad közt félúton, a Cserna folyótól nyugatra fekszik.
Kb. 1300 lakosából 700 magyar és 600 román nemzetiségű. 1910–1911-ben 620–630 bukovinai székelyt telepített ide az akkori kormány részben az öt bukovinai székely faluból, részben az al-dunai telepes falvakból. A telepítéssel a korábbi faluhoz csatlakozva, attól délnyugatra egy (Bukovina) utca jött létre, és a magyar anyanyelvűek többségbe kerültek a faluban. Csernakeresztúron a székelyek betelepülése óta él a hagyományőrzés: tánccsoport, és népdalkör működik a településen. 1994 májusában alakult meg a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület azzal a céllal, hogy erdélyi magyarságukat, bukovinai székely származásukat, hagyományaikat megőrizzék, ápolják és továbbadják az utókornak. Ugyanebben az évben Szent Erzsébet napján felavatták tájházukat, melyet az egyesület tagjai hoztak létre közös hangyaszorgalommal. Bukovinából hozott tárgyakat gyűjtöttek össze és berendeztek egy lakószobát és konyhát.
Csoportjuknak 65 tagja több generációból való. Az egyesület vezetője Szabó Julianna. Fellépéseiken felelevenítenek bukovinai székely énekeket, táncokat, szokásokat.
Részt vettek a “Bukovinai Találkozások”€ Nemzetközi Fesztivál magyarországi, romániai és lengyelországi rendezvényein. Szívesen jönnek a Székely Találkozókra.
2010 júniusában maguk rendezték meg a 12. Székely Találkozót, amelyen a Magyar Dalkör is részt vett. Vendégszeretetük, összefogásuk példaértékű. Azóta szoros baráti kapcsolatot ápolunk egymással. Mikor 2 éve Campulungban jártunk, együtt léptünk színpadra a magyarságot képviselve a „Bukovinai Találkozások” Fesztiválján.
Tavaly, a csíksomlyói búcsúra utazásunkkor náluk szálltunk meg, és ismét nagy szeretettel fogadtak bennünket.
Az augusztus 2-i vasárnap délután fergeteges táncukkal és székely mesékkel szórakoztatták a faluházban az érdeklődőket. Köszönöm a dalkör nevében azoknak, akik megtiszteltek bennünket, és eljöttek a műsorra.
Utána vacsorával kedveskedtünk vendégeinknek.
Végül megköszönöm támogatóink anyagi és egyéb segítségnyújtását, amivel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez a dalkör tagjain kívül: a Palotabozsoki Önkormányzat, Staubach József és felesége, Ritzl Róbert, Csernik Róbert, Steiner Ferenc.

Nyírőné Csibi Margit, a dalkör vezetője

Megkezdte a felkészülést a Palotabozsok SE

Az újabb sikeres esztendő után, az immáron többszörös érmes csapatunk megkezdte a felkészülést. Heti két edzéssel, valamint két edzőmeccsel próbálja Óbert Béla edző formába lendíteni a srácokat. A játékoskeret jelentősen változott, Magyar János kölcsönben Bogádon, Újvári Gábor Balatonalmádiban, Rupp Dávid Mohácson, valamint Reisz Jerome Lovászhetényben folytatja. Az érkezők közül Teszárik Olivér Pécsváradról, Mester Tamás Balmazújvárosból, Kiss Donát a PEAC-ból érkezett. A bajnokság kiegyenlítettnek ígérkezik, sok lesz a hasonló képességű csapat. Biztosan nálunk is kell idő, míg az új játékosok megfelelően beépülnek. Augusztus 9-én, Hetvehelyen szerepel a gárda a Magyar Kupában, majd 16-án hazai mérkőzéssel startol a bajnokság. Jöjjön szurkolni aki teheti, kelleni fog a buzdítás!

Dr.Kovács Bálint

BOZSOKI FALUNAP

Falunapunkat Szt. Rókus névnapjához kötjük, évről-évre a Rókus - kápolnánál tartott misével együtt. Fontos számunkra, hogy községünk lakóinak és vendégeinknek kellemes együttlétet, kikapcsolódást biztosítsunk ezen a napon.
A falunap programja a korábban megjelentekhez képest előbb kezdődik és egy délelőtti programmal kibővült.
A változatos programlehetőségek mellett a falu lakosainak ingyenes vacsorát is biztosítunk előzetes jelentkezés alapján szombat estére. Ehhez kétféle lehetőséget kínálunk.
1. Pörkölt – nagy bográcsban megfőzzük a csoportoknak és egyéneknek is. Ehhez a bozsoki lakosok ingyenes étkezési jegyet igényelhetnek.
2. Akik maguknak szeretnének főzni, azok 10 fős csoportonként 4 kg sertéshúst kapnak.
A nem Bozsokon lakó vendégeink 1000 Ft-ért kaphatnak vacsorát, (pörkölt) de ehhez előzetesen jelentkezniük kell augusztus 11-ig (vagy hozzátartozóik rendezzék)!
Jegy vagy húsigénylés: Faluházban Péter Kláránál, vagy 69/341-322, 30/ 617-3820-as telefonon augusztus 11-ig (kedd), 16.00 óráig. Az étkezési jegyek is eddig az időpontig vehetőek át.
A hús 14-én, pénteken délelőtt, 8.00-11.00 óra között kerül kiosztásra.

Egyéb étkezési lehetőségek: hot-dog, hamburger, rétes, Veli Aga Vendéglő kínálata

TERVEZETT PROGRAMOK

Augusztus 15. szombat

8.30 Lovas felvonulás fúvószenekarral, indulás a Faluház előtti térről
10.00 Nagyboldogasszony napi ünnepi szentmise a katolikus templomban
  A felújított orgona megáldása, megszólaltatják: Király Csaba és Martini Márton
13.00-14.30 Megtekinthető: Tájház (Petőfi u 47.) Iskolatörténeti kiállítás (Kossuth u. 83.) Katolikus és Református templom
15.00 Gyerekeknek a Faluháznál: kézműves foglalkozás, csillámtetoválás, légvár, trambulin, gokart
15.00 Felnőtteknek a templomban: Megnyitó, köszöntő. Ünnepi műsor: orgonaszó, fúvószene, helyi énekkarok fellépése, „Palotabozsokért Plakett” átadása
17.00 Szórakoztató műsor a Faluháznál: Fekedi Tánccsoport, Sombereki Parapács Tánccsoport, Fekedi Német Énekkar, Sátorhelyi Tánccsoport
18.30 Térzene: Mohács-Somberek-Palotabozsok Ifjúsági Fúvószenekar
     Vacsora
20.00-04.00 Bál a Millich zenekarral
21.30 Standup! Fellép: Trabarna (Lórán Barnabás)

Augusztus 16. vasárnap

10.00 Mise a Rókus-kápolnánál fúvószenekarral
(fagyis, mézeskalácsos)

KEVÉS A VÉR… SEGÍTSÜNK!

A plakátokon meghirdetett véradási napokon Mohácsra az önkormányzati busszal juthatnak le az önkéntes véradók.
Időpontok: augusztus 11. kedd
  augusztus 13. csütörtök
Indulás mindkét napon 8.00 órakor a Faluház előtti buszmegállóból.
A szervezők kérik, hogy TAJ- és lakcímkártyát, személyazonosító okmányt vigyenek magukkal.

Péter Klára