11. szám

Önkormányzati hírek

Adventhez közeledvén az eddigi évekhez hasonló módon idén is megörvendeztetjük a falu lakosságát a „mindenki karácsonyfájával”. Ezúton is szeretnénk megköszönni Horváth András és családjának az önzetlen fenyőfa-felajánlást, amellyel mindezt megvalósíthatjuk. Köszönjük Csibi Gézának is az áldozatkészségét a fa felállításához.
A Képviselő-testület mind a 14 kérelmező részére megszavazta az idei tanévre vonatkozó Bursa Hungarica ösztöndíj önkormányzati hozzájárulását. Így zöld utat kaptak még 2-szer 3000 Ft elnyeréséhez is azon felsőfokú tanulmányaikat végző palotabozsoki tanulók, akik képesek sikeresen levizsgázni.
A volt Bölcsőde emeleti lakásából kiköltözött Ferencz Emília, iskolánk volt tanítója. A lakást kisebb felújítást követően, melyet részben az önkormányzat, részben az új lakó vállal magára, Nagy-Gál Béla körzeti megbízott rendőr és családja foglalja el, az előző bérlőhöz hasonló feltételekkel. Reményeink szerint a volt Bölcsőde egyik helyiségében működtethet majd egy irodát, amely mindannyiunk elégedettségével járhat.
December 1-jén kezdi meg Schipp Ferencné óvodavezetői tevékenységét. Reméljük mindannyiunk megelégedésére végzi majdani munkáját.
Minden valószínűség szerint 2016. január 1-jétől minden háztartás ingyenesen kap még a meglévő mellé egy sárga és egy kék színű kukát a szelektív hulladékgyűjtés ingatlanon belüli megvalósításához. A tárolókon feltüntetik, milyen fajta szemét gyűjthető benne. A pontos részletekről a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket.
Már két hete nézhetik a helyi TV műsorait azok, akik a Tarr Kft.-vel szerződtek a szolgáltatásra vonatkozólag. Kérjük, minél többen keressék meg az adásokat, biztosan érdekes élményt nyújt minden érdeklődőnek. Tervünk még az is, hogy a jövőben a képújságon keresztül tájékoztatjuk alapvetően Önöket a fontosabb, említésre méltó eseményekről, s csak alkalmanként egy-egy fontos program vagy esemény előtt jelentetjük meg a Bozsoki Krónikát. Csodálatos volt szerkesztőként megélni a közel egy évtizeden át tartó rendszeres hírközlés és tájékoztatás örömét valamint az építő szándékú kritikákat, időnként az elismerő szavakat és véleményeket. Mindezt szeretném Önöknek megköszönni és azzal búcsúzni az évtől és a rendszeres havi megjelenéstől, hogy a jövőben is szeretnénk Önöket tájékoztatni fontos eseményekről, programokról, amelyek községünket érintik.
Kívánom minden családnak, hogy tiszta szívvel, boldogan tudja várni a kis Jézus születésének ünnepét. Örömmel, ne rosszindulattal vagy gyűlölettel forduljunk egymás felé, hanem jóságos, szerető szívvel. Áldott, szeretetteljes, békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok az Önkormányzat nevében minden kedves Olvasónknak! Az újév pedig mindenkinek legyen olyan amilyet szeretne!

Hősök napi megemlékezés

Október 31-én a háborúk hősi halottai, áldozatai előtt tisztelegtünk. A templomi igeliturgia után sorra látogattuk és koszorúztuk meg az emlékműveket. A Kopjafáknál a Magyar Dalkör énekes - verses műsorát hallhattuk. A Hősi halottak szobornál a Himnusz eléneklése után Friedrichné Fazekas Mária, alpolgármester idézte elénk a régmúlt eseményeit. Az Elhurcoltak emlékművénél a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, Ritzl Józsefné mondott beszédet, a Német Énekkar énekelt. A résztvevők mindhárom emlékhelynél gyertyákat, mécseseket gyújtottak.

Péter Klára

Disznótoros Fesztivál

A Német Nemzetiségi Önkormányzat már az elmúlt évben foglalkozott egy „disznóvágás” bemutatásának gondolatával, hiszen feladata a hagyományok ápolása, és ez azok közé sorolható. Így került sor október végén a „Disznótoros Fesztivál” megrendezésére a Községi Önkormányzattal karöltve.
A „Start mezőgazdasági program” keretében felhizlalt sertés látvány-feldolgozását, (a forrázástól a hurka-kolbász készítéséig) egy 6 fős brigád vállalta. Szinte állandóan voltak körülöttük nézelődők, érdeklődők, hiszen ez a szép és érdekes hagyomány már-már a faluban is kihalóban van. Egyre kevesebben vágnak odahaza disznót. Inkább vágatnak vagy megvásárolják a kész termékeket. A munka folyamán lehetőség adódott a kóstolásra is.
A délutánt igyekeztünk más programokkal is színesíteni. A gyerekek barkácsolhattak, tököt faraghattak, a felnőtteknek lehetőségük volt pálinka és borkóstolásra. A vendégeket a Faluház udvarán a „Blaskapelle Boschok” és a „Die Neun Branauer” zenekarok szórakoztatták. A felállított nagy sátorban a Német Énekkart és a Magyar Dalkört hallgathattuk.
A rendezvényt megelőző napon két sertés került feldolgozásra, ezekből készült a másnapi vacsora (töltött káposzta, hurka, kolbász, házi savanyúság). A vacsorán több százan vettek részt, amelyen a falu civil szervezetei, kultúrcsoportjai meghívott vendégek voltak. Lehetőség adódott vacsorajegy vásárlására is. A rendezvényt bállal zártuk, ahol a „Diamant Zenekar” szolgáltatta a talpalávalót.
Palotabozsok Község Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik munkájukkal segítettek bennünket abban, hogy rendezvényünk sikeres legyen.

Nemzetiségi Nap

A Német Nemzetiségi Önkormányzat november 15-én rendezte meg XI. alkalommal a Nemzetiségi Napot. A délutáni műsort a Blaskapelle Boschok zenekar nyitotta meg. Ezután az óvodások vidám műsorát láthattuk, valamint a Német Énekkar és a Magyar Dalkör lépett fel. A műsor után a meghívott vendégeket és a szereplőket egy vacsorával láttuk vendégül.

Ritzl Józsefné, Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

Disznótoros Fesztivál képekben

Sport

Nagycsapat
Himesháza-Palotabozsok:  2:1
Palotabozsok Véménd:  3:1
Lánycsók-Palotabozsok:  2:1
Palotabozsok-Magyarbóly:  5:1
Palotabozsok-Gyód:   7:1
Palotabozsok-Ócsád:   1:2
Drávaszabolcs-Palotabozsok: 4:4
Palotabozsok-Mozsgó:   11.29-én
Palotabozsok-Vajszló:  12.05-én

U.19.
Somberek-Palotabozsok:  3:1
Palotabozsok-Magyarbóly:  3:0
Lovászhetény-Palotabozsok:  2:4
Palotabozsok-Nagykozár:  1:2
Hosszúhetény-Palotabozsok: 1:1
Palotabozsok-Lánycsók:  0:2
Palotabozsok-Himesháza:  2:0
Véménd-Palotabozsok:  0:5
Palotabozsok-Somberek:  2:0
Magyarbóly-Palotabozsok:  1:7
Palotabozsok-Lovászhetény: 4.2
Az ifi csapat 11 meccsel, (7 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség) 22 ponttal I. helyen végzett az őszi fordulóban.     Gratulálunk!

DECEMBERI PROGRAMOK

MEGHÍVÓ

December 5-én, 17.00 órakor a Faluház mellett
tábortűznél várjuk  együtt a
MIKULÁST,
aki ajándékot hoz a 14 évnél fiatalabbaknak!
A nem Palotabozsokon lakó gyermekek számára a csomagok a Csibi boltban megrendelhetőek.


„ADVENTI FÉNYEK”

A KATOLIKUS TEMPLOMBAN
december 19. (szombat) 15.00 óra
Az óvodások műsora, a palotabozsoki zenésznövendékek, a Magyar Dalkör, a Német Énekkar és az Edelweiss Kórus közös
karácsonyi hangversenye.
Szabadtéri élő betlehem, adventi gyertyagyújtás.
Szeretetvendégség: zsíros kenyér. sült krumpli, tea, forralt bor.
Adományaival a gyerekek nyári táborozását támogatja.


December 16. 14.00 óra:

Nyugdíjasklub: születés- és névnapok ünneplése, majd 15.30 órától az óvodások karácsonyi műsorral köszöntik a nyugdíjasokat.

December 25.

Karácsonyi bál

SZILVESZTER PALOTABOZSOKON 2016.

VACSORA:

fogadó ital
tárkonyos vad raguleves
szilveszteri pezsgős malacsült
vadsült barnamártással
bécsi szelet
ananászos csirkemell besamel mártással
rántott karfiol
krokett
zöldséges rizs
hagymás tört burgonya
párolt káposzta
házi savanyúság

DESSZERT:  sütemény sarok
gyümölcs sarok

ÉJFÉLKOR: pezsgő
          töltött káposzta

ZENE : DIAMANT ZENEKAR

ÉRD.: FALUHÁZ:  69/341-322 vagy 30/617-3820
            RITZL RÓBERT: 20/548-6776

RÉSZVÉTEL: vacsorával 6000 Ft/fő
              vacsora nélkül, éjféli vacsorával: 3800 Ft/fő

Részvételi díj tartalmazza a korlátlan vörös-, fehérbor, szóda és üdítő fogyasztását!!!

RÉSZVÉTELÉVEL A PALOTABOZSOKI SPORTEGYESÜLETET TÁMOGATJA!

Szilágyi Domokos: Karácsony

A puha hóban, csillagokban,
az ünnepi foszlós kalácson
láthatatlanul ott a jel,
hogy itt van újra a karácsony.

Mint szomjazónak a pohár víz,
úgy kell mindig e kis melegség,
hisz arra született az ember,
hogy szeressen és szeressék.

S hogy ne a hóban, csillagokban,
ne ünnepi foszlós kalácson,
ne díszített fákon, hanem
a szívekben legyen karácsony!

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!