2. szám - július

ÖNKORMÁNYZATI HÍREK

A tavalyi évben járdafelújításra elnyert mintegy 10 millió forintból a Tavasz utca járdája teljesen elkészült, de nemsokára a Kossuth utcai járófelület is megújul. Sőt, a Zrínyi utca terméskő felületét is aszfalttal borítják a közeljövőben még ebből a pénzből, amely sokunk régi vágya volt már.

A közvilágítás lámpatesteinek világító részét energia- és ezzel a költségek megtakarítása céljából kicserélteti az önkormányzat, amelynek még az sem utolsó szempontja, hogy ezáltal a fényerősség is fokozódik.

Az önkormányzat, miután iskolánkban az Önök előtt is jól ismert létszámhiány miatt 2 évvel ezelőtt befejeződött a tanítás, kereste a hasznosítás bármilyen lehetőségét. Ezért idén tavasszal pályázatot nyújtott be az EMMI EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságához az épület hasznossá tétele tárgyában. A pályázat kedvező elbírálást kapott, így 2017 és 2020 között Erzsébet-táborként működhet egy 170 millió forintos épület-átalakítás eredményeként, amelynek során 14 szoba, fürdővel, WC-vel kerül kialakításra. A tervek szerint évente mintegy 7 hetet töltenek itt, heti turnusokban szociálisan hátrányos helyzetű ép gyerekek, 1 hetet pedig fogyatékkal élők. Több mint 100 millió forint jut az étkeztetésükre, a maradék 300 millió forint pedig a működtetésre fordítható. Jelenleg az iskolai berendezésnek a volt tornaterembe való elszállítása zajlik. Terv az is, hogy idén október elejétől már néhány turnus gyermek tölthet el egy-egy hetet Palotabozsokon.

Biztosan szembesültek azzal is, hogy a tavaly óta tervezett játszótér végre megnyílt a Faluház udvarának déli részén. Végül a képviselő-testület megítélése szerint a legalkalmasabb helyet találtuk meg, a kerítéssel még a gyermekek testi épségét és a terület védettségét is fokozni tudtuk. Reméljük, szülők és gyermekek egyaránt örömüket lelik benne. Köszönjük a Palotabozsoki Zrt.-nek a játszótérre szállított homokot!

Fontos is, hogy legyen a legkisebbek számára megfelelő játszóhely, hiszen az iskola melletti játszótér szinte teljesen megsemmisült a legutóbbi, július 24-én éjszaka hatalmas széllökésekkel és jéggel ránk zúduló viharban. A 8 évvel ezelőtt épített játszóteret egyébként a Fogyasztóvédelmi Hatóság már évek óta úgy ítéli meg, számunkra érthetetlen módon, hogy nem felel meg az európai szabványnak. Felfoghatatlan, hogy a néhány évvel ezelőtt még megfelelő, szabvány szerinti játszótér mitől vált egy csapásra balesetveszélyessé.

A vihar nemcsak a játszótéren, de a templom előtt lévő hársfa, valamint a volt Bölcsőde udvarban álló nyárfa és a parkot díszítő fenyőfa kicsavarásával is óriási károkat okozott. Az elkerülő út mentén betonoszlopokat tört ketté, a határban keletkezett mezőgazdasági veszteségekbe pedig jobb bele sem gondolni. Hihetetlen, hogy pillanatok alatt semmivé válik egy vagy több év, de akár egy egész élet munkája is.

Augusztus 12-én tartjuk falunapunkat, amelyre tisztelettel kérem Önöket, hogy minél többen látogassanak el. Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor rendezvényeinken alig akad érdeklődő. A portáikat olyan gyönyörűen rendbe teszik évről-évre, hogy öröm nézni. De talán elfogy az erejük mire a programokat kellene megtekinteniük? Az ingyenes vacsorához alakítsanak csapatokat vagy jelentkezzenek egyénileg minél többen! Kérjük Önöket, éljenek a felkínált lehetőséggel! Ez nem a „szegények” étele, hanem egy kiváló alkalom az együttlétre és ismerősök, rokonok találkozására! Szeretettel várunk Mindenkit!

EGY KÉPOSZLOP ÚJ ÉLETE

Talán többen tudják palotabozsoki olvasóink közül, hogy a vasútállomás fölötti, Bátaszék felé vezető földesút elején fekvő szurdok bal oldalán már több mint 100 évvel ezelőtt, de nem tudjuk pontosan mikor, egy képoszlopot építtetett az egykori Thesz család leszármazottai közül a malom-tulajdonos Kerner család, amelynek neve a bozsoki köznyelvben Thesz Bildstock lett.

A Palotabozsok című helytörténeti kiadvány erről így emlékezik: „Akkor a kis „építmény” felső „fülkéjében” Szent Vendel szobrát helyezték el. Szent Vendel az állatok védőszentje, és az állattenyésztéssel foglalkozó helyi lakosság körében nagy tiszteletnek örvendett. Szent Vendel napja (október 20.) ünnepnek számított. Az 1920-as évek végéig körmenettel vonultak a helyi hívők a szent közben járásáért a feldíszített oszlophoz.”

E család kései utóda, a krónikáinkban is sok gyermekkori élményét velünk megosztó Gungl Ferenc nővére, Gungl Mária végrendeletében jelentős összeget ajánlott fel e családi emlék felújítására. Az önkormányzat és a Jordán család közreműködésével sikerült széppé varázsolni a képoszlopot, amelynek megáldására július 2-án, a Sarlós Boldogasszony napi Mária-kápolnánál tartott igeliturgiát követően került sor. Megható ünneppé vált a kb. 50 családi, rokoni körbe tartozó résztvevő számára az a szűk fél óra, amelyet Koósz Roland lelkipásztori munkatárs csodálatos szavai, és a Német Énekkar dalai tettek emlékezetessé. Ünnepi beszéddel köszöntötte a megjelenteket az alpolgármester is.

Ezt követően a Tűzoltószertárban Gungl Ferenc nagyapjára - aki létrehozta Palotabozsokon az első önkéntes tűzoltóegyesületet - való emlékezés keretében Szt. Flórián (a tűzoltók védőszentje) szobrát, valamint egy képes tablót helyeztünk el, melynek költségeit Gungl Ferenc özvegye vállalta magára. Itt is az énekkar dallal, Ritzl Róbert polgármester hálás szavakkal köszöntötte a jelenlévőket.

Majd a Faluházban állófogadás keretében látta vendégül a meghívottakat az érintett család.

A gyönyörű ünnepnapot a templomban megtartott Mária napi hangverseny zárta, ahol a helyi és meghívott kórusok léptek fel, amelyet az önkormányzat állófogadással köszönt meg nekik.

Friedrichné Fazekas Mária alpolgármester

HÍREK

Palotabozsoki sakkozók sikere a Megye I-es bajnokságban

Véget ért a Baranya Megyei sakkozók 2016 – 2017. évi csapatbajnoksága, ahol községünk sakk csapata fennállásának eddigi legjobb eredményét érte el. A 10 csapatos mezőnyben együttesünk a hatodik helyen zárt. Az első helyet a soraiban több mester sakkozót felvonultató Siklós csapata nyerte meg a Pécsi Karmin és a Komló előtt. Csapatunk minden fordulóban teljes létszámmal tudott kiállni. (Az ellenfelek nem mindegyike tudta ezt elmondani magáról.)

A csapat legjobb pontszerzői Csibi Géza, Dr. Hausznek József és Gerecs István voltak. A hazai mérkőzésünket a Faluházban rendeztük meg színvonalas körülmények között.

Jövőbeni terve a csapatnak, hogy a jelenlegi helyezést megtartva tudjon részt venni a 2017 – 2018. évi csapatversenyen is. Ami hiányzik a további sikeres szerepléshez, azok a technikai eszközök. Legalább 15 sakk-készletre és 10 sakkórára lenne szüksége a csapatnak a további versenyek sikeres lebonyolításához, melyeket valamilyen pályázati forrás igénybevételével lehetne beszerezni. Ezeket az elengedhetetlenül szükséges eszközöket az idei évben a Lánycsóki csapattól kértük kölcsön minden alkalommal.

Reméljük, hogy ezt is sikerül megoldani és akkor a jövőben is életképes sakkszakosztállyal tud a község indulni a megyebajnokságban és több egyéni versenyen is!

Ezúton köszönjük a Palotabozsoki Önkormányzat segítségét és támogatását!

Sakkban is

HAJRÁ BOZSOK!!!

Csibi Géza

Vasúttörténeti kiállítás

Ludvig Károly kezdeményezéséhez csatlakozva szeretnék a palotabozsoki vasút közel 100 éves működéséről egy vasúttörténeti kiállítást összeállítani.

Ehhez megkezdtük az anyaggyűjtést.

Ezúton kérjük, hogy akinek van a témával kapcsolatban bármilyen képi vagy tárgyi emléke, szíveskedjen Ludvig Károlynál vagy Péter Kláránál jelezni. (fényképek, igazolványok, munkakönyv, ruházat, munkaszerződés, menetrend, stb.)

Az összegyűjtött dokumentumok rendszerezése után egy kiállítás keretében kívánjuk megismertetni az érdeklődőkkel a múlt e meghatározó szegletét.

Előzetes

A Német Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 17-én a kitelepítés 70. évfordulója alkalmából megemlékezést szervez. Ekkor kerül bemutatásra a „Baranyai Svábok a Gulágon” című kiállítás is. A megemlékezés részletes programját a hirdetőtáblákon láthatják majd.

Péter Klára

MEGHÍVÓ BOZSOKI FALUNAPRA

Augusztus 12. szombat

8.30 Lovas felvonulás fúvószenekarral, indulás a Faluház előtti térről

15.00 Gyerekeknek a Faluháznál: csillám tetoválás, légvár, trambulin, gokart

15.00 Felnőtteknek a templomban:

Megnyitó, köszöntő

Ünnepi műsor: „Palotabozsokért Plakett” átadása

16.30 Szórakoztató műsor a Faluháznál:

- Mese-musical műsor Stubendek Katalinnal és Götz Attilával

gyerekeknek és felnőtteknek

- Mohács – Somberek – Palotabozsok Ifjúsági Fúvószenekar

- Operettvarázs R. Kárpáti Péterrel és csapatával

17.00 Palotabozsok – Kölked labdarúgó mérkőzés a focipályán

19.00 Vacsora

20.30 Bál a Wery-Take B-Verzió Zenekarral


Augusztus 13. vasárnap

9.00 óra Igeliturgia a Rókus-kápolnánál

A programlehetőségek mellett a falu lakosainak ingyenes vacsorát biztosítunk előzetes jelentkezés alapján szombat estére. Ehhez kétféle lehetőséget kínálunk:

Pörkölt – nagy bográcsban megfőzzük a csoportoknak és egyéneknek is. Ehhez a bozsoki lakosoknak ingyenes étkezési jegyet kell igényelniük.

Akik maguknak szeretnének főzni, azok 10 fős csoportonként 4 kg sertéshúst kapnak.

A nem Bozsokon lakó vendégeink 1000 Ft-ért kérhetnek vacsorát (pörkölt), de ehhez előzetesen meg kell venniük a vacsorajegyet (vagy hozzátartozóik rendezzék)!

Jegy- és húsigénylés: Péter Kláránál a Faluházban, vagy a 69/341-322, 30/617-3820-as telefonon.

Jegyek átvétele, befizetése: augusztus 9-ig a Faluházban

Hús átvétele: 11-én, pénteken 8.00-11.00 óra között a Faluházban

Egyéb étkezési lehetőségek: hamburger, szendvics, kolbászkák

KELLEMES IDŐTÖLTÉST, JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNUNK MINDEN RÉSZTVEVŐNEK!